Swedish  Sorry, only in swedish.

tisdag, 27 mars, 2012

Sjöstedts sparvuggla!

Sjostedt's Barred Owlet (Glaucidium sjostedti)Luftfuktigheten är påträngande hög och värmen tryckande. Natten har inte gett någon svalka och svetten pärlar sig på kroppen.
Morgonen står för dörren men det är fortfarande svart i regnskogen så vi ligger kvar en stund till. Den tunna tältduken släpper igenom ett dovt, lite harklande hoande. Ljudet kommer från en av Afrikas mest eftersökta, men minst observerade ugglearter; Sjostedt’s Barred Owlet. Eller Sjöstedts sparvuggla som vi skulle säga på svenska.
Här i nationalparken Korup i västligaste Kamerun ges kanske den bästa möjligheten att komma i kontakt med arten. De få bilder som redan finns publicerade är ofta härifrån, inte så långt från typlokalen Mount Cameroon. De länder som arten finns i besöks inte så ofta av fågelskådare och det krävs riktigt fin regnurskog för att fågeln ska trivas.






När det börjat ljusna en liten aning tar vår excellente guide David med oss ut, bort från stigarna i riktning mot ugglan. Steg för steg närmar vi oss försiktigt ljudets källa. Till slut får vi syn på den, högt under regnskogens tak. Jag får lov att skruva upp ISO-talet åtskilligt i det skumma ljuset men får ändå nöja mig med slutartider på 1/60 sekund. Inte så lätt när man inte har ett riktigt stativ till hands!

Sjostedt's Barred Owlet (Glaucidium sjostedti)

Visst är det trevligt att den rara ugglan bär en svensks namn! Bror Yngve Sjöstedt föddes nästan exakt 100 år före mig, gjorde flera expeditioner till Afrika, skrev avhandlingar, blev professor och kurator vid Naturhistoriska i Stockholm. Uppenbarligen gjorde han redan tidigt intryck på tysken Anton Reichenow, för det var han som beskrev arten 1893 och gav ugglan sitt namn efter den blott 27-årige Yngve!

Japp, jag är hemma från Kamerun igen! Under våren blir det väl fler glimtar från resan här, varvat med lite bilder från mer nordliga breddgrader skulle jag tro. Så småningom sätter jag förstås också upp ett galleri med bilder från Kamerunturen.

Upplagd av Lars kl. 18:57