Hökörnen tog priset!

Det ökända Komodo från sjösidan.

De flesta åker till Flores för att ta sig vidare till den mindre satelitön Komodo. Självklart är det världens största ödla, komodovaranen som blir uppåt tre meter, som lockar hit folk. Och visst var de imponerande och inte så lite skräckinjagande.

Dryga två meter men ändå bara av medelstorlek!

Men till deras fördel får man nog ändå säga att de gjorde ett mycket godmodigt intryck. Guiderna tog oss med ut på en vandring på ön, och efter en stund kom en riktig best inom synhåll. Vi tyckte verkligen att den var helt enorm, men fick veta att den var ”middlesized”! Snällt lät ödlan oss fotografera den och när vi var färdiga makade den sig vidare i den glesa torrskogen. Tillbaka till startpunkten för vandringen kunde vi betrakta två bjässar till, vilandes under några uppstolpade byggnader. Man försäkrade att de inte var inmatade, utan att de lockades dit av matoset från köken.

Floreshökörnen (Flores Hawk-Eagle) är akut utrotningshotad med bara något hundratal individer kvar. 

Nu har vi avrundat hela resan med middag på Bali. Sammanfattningsvis bjöd Flores på god men tidvis utmanande fågelskådning, och de flesta fåglar visade upp sig fint utom de allra svåraste ugglorna. En omröstning runt bordet visade också att några av resans största upplevelser hade kammats hem på Flores. Den stora Floreshökörnen (min egen favorit) vann bl.a. före sångekvilibristen ”Bare-throated Whistler”.

Bare-throated Whistler. En fågel med kraftfull stämma och duktig på imitationer.

I allt sågs drygt 220 fågelarter varav ungefär en tredjedel är unika för mindre sundaöarna. I morgon bär det av hemåt……

Posted by Lars Petersson at 4:21 PM