Världens snyggaste fåglar!

Balistarar

…eller i alla fall kandidater till topp tiolistan. Bali och östra Java har under fyra dagar bjudit på några av fågelvärldens riktiga läckerheter och därtill riktigt sällsynta sådana. I Bali Barat National Park blev vi guidade till de mycket få Balistararna som lever i frihet. 25 fåglar lever i sin ursprungliga hemvist enligt vår ranger men man har även planterat in fåglar i nya områden. Av de 4-5 friflygande starar vi såg var åtminstone någon utan ringar på benen. Det betyder att den är född vild och därför kan kryssas! I parken såg vi även den akut utrotningshotade Black-winged Starling som är svårare och se och som minskar snabbt i antal.

Grön påfågel

Samma eftermiddag tog vi entimmasfärjan över till Java. I Baluran National Park såg vi snart de ursköna gröna påfåglarna. På sitt sätt snyggare än den ”vanliga” påfågeln och utrotningshotad även den. Green Junglefowl är också en specialare här och läcker också den. Dagen därpå for vi till Ijen, en park på hög höjd med många Javaendemer. Dusky Woodcock hördes spela under två morgnar, endemiska Black-banded Barbet sågs mycket fint liksom den hårt skulkande Javan Bush Warbler. Listan kan göras mycket lång. När det kommer till de riktigt snygga fåglarna bör Pink-headed Fruit-dove nämnas liksom Blue Nuthatch. Den sistnämnda blev dagens fågel ena dagen och är kanske den allra snyggaste nötväckan i världen!?

Blånötväckan (Sitta azurea) är en av många snygga arter i sitt släkte!

Nu är vi tillbaka på Bali och har just haft samlingsmiddag med ett gäng engelsmän som vi ska fortsätta resan med. I morgon flyger vi till Sumba där vi ska börja med att leta efter Sumba Buttonquail. Lyckas jag få bild på den så är inget omöjligt sedan!

Posted by Lars Petersson at 3:06 PM